όλα σχετικά με τους ρινικούς πολυπόδους

όλα σχετικά με τους ρινικούς πολυπόδους

ρινικοί πολύποδες είναι σαρκώδη οίδημα που αναπτύσσονται στην επένδυση της μύτης και των παρασρικών κόλπων, των χώρων γεμάτων αέρα που συνδέονται με την ρινική κοιλότητα. Είναι μη καρκινικές αυξήσεις.

Οι πολύποδες ποικίλλουν σε μέγεθος. Μπορεί να είναι κιτρινωπό-καφέ ή ροζ και έχουν σχήμα δάκρυ. Καθώς μεγαλώνουν, τελικά μοιάζουν με σταφύλια σε ένα στέλεχος.

Οι πολύποδες μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα ή και τα δύο ρουθούνια ταυτόχρονα. Μπορούν να αναπτυχθούν μόνοι τους ή σε συστάδες.

Οι μεγάλοι πολύποδες ή οι συστάδες μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στην αναπνοή και μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση της οσμής του ασθενούς. Μπορούν να εμποδίσουν τους κόλπους και να προκαλέσουν προβλήματα, όπως τακτικές λοιμώξεις.

Οι ρινικοί πολύποδες επηρεάζουν περίπου το 4-40 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού και φαίνεται να είναι 2-4 φορές πιο συνηθισμένες στους άνδρες από τα θηλυκά. Οι άνθρωποι που τους αναπτύσσουν τείνουν να το κάνουν ως νέοι ή μεσήλικες ενήλικες.

άτομα με άσθμα, συχνές λοιμώξεις των κόλπων και αλλεργίες είναι πιο πιθανό να τα αναπτύξουν. Ορισμένα παιδιά με κυστική ίνωση μπορεί να αναπτύξουν ρινικά πολύποδα.

Γρήγορα γεγονότα σε ρινικούς πολύποδες

Εδώ είναι μερικά βασικά σημεία για τους ρινικούς πολύποδες. Περισσότερες λεπτομέρειες και υποστηρικτικές πληροφορίες βρίσκονται στο κύριο άρθρο.

 • Οι ρινικοί πολύποδες είναι πολύ πιο συνηθισμένοι στους άνδρες από τις γυναίκες
 • Συχνά οι ρινικοί πολύποδες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο συνηθισμένα είναι αυτά
 • Μερικές φορές, οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν άπνοια ύπνου
 • Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε ηλικία

άτομα με ρινικούς πολύποδες τείνουν να έχουν χρόνια φλεγμονή της επένδυσης του ρινικά περάσματα και ιγμορείες (χρόνια ιγμορίτιδα).

Εάν υπάρχουν συστάδες ή μεγάλοι πολύποδες, τα ρινικά περάσματα του ασθενούς και οι ιγμορείες μπορεί να παρεμποδιστούν.

Ορισμένα άτομα με μικρούς ρινικούς πολύποδες μπορεί να μην έχουν σημεία ή συμπτώματα. Ωστόσο, τα ακόλουθα είναι κοινά:

 • Runny Nose – αυτό μπορεί να είναι χρόνιο, με την αίσθηση του ασθενούς σαν να έχουν πάντα κρύο
 • επίμονη βουλωμένη ή μπλοκαρισμένη μύτη – μέσα Ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να δυσκολευτεί να αναπνεύσει από τη μύτη, προκαλώντας προβλήματα ύπνου
 • της οσμής ή της κακής αίσθησης της οσμής – αυτό μπορεί να μην βελτιωθεί αφού οι πολύποδες αντιμετωπίζονται
 • Η κακή αίσθηση της γεύσης – αυτό μπορεί να μην βελτιωθεί αφού οι πολύποδες αντιμετωπίζονται
 • πόνος στο πρόσωπο
 • ροχαλητό
 • Κνησμός γύρω από τα μάτια
 • Αποφρακτική άπνοια ύπνου (σε σοβαρές περιπτώσεις) – αυτή είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση όπου ο ασθενής σταματά να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • < Li> Double Vision (σε σοβαρές περιπτώσεις) – πιο πιθανό να συμβεί εάν ο ασθενής έχει αλλεργική μυκητιακή ιγμορίτιδα ή κυστική ίνωση

Παράγοντες κινδύνου

Περιλαμβάνουν:

 • Η ευαισθησία στην ασπιρίνη-άτομα με αλλεργική απόκριση σε ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πολύποδες.
 • Άσθμα.
 • αλλεργική μυκητιακή ιγμορίτιδα – μια αλλεργία στους αερομεταφερόμενους μύκητες.
 • Ρητίτιδα/ρινοσανοζίτιδα – Μια φλεγμονή του ρινικού περάσματος και των κόλπων, συνήθως διαρκεί 12 εβδομάδες ή περισσότερο. Αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει πυρετό σανό.
 • Κυστική ίνωση – Μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τα όργανα όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες, το πάγκρεας και τα έντερα.
 • σύνδρομο Churg-Strauss-μια ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.
 • Η ηλικία-οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι νέοι και οι μεσήλικες ενήλικες διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο.
 • Γενετική – άτομα των οποίων οι γονείς είχαν ρινικά πολύποδα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τα αναπτύξουν.

Αιτιές

Οι ακριβείς αιτίες των ρινικών πολύποδων δεν είναι γνωστές. Παρόλο που ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων συνδέεται με το μη αλλεργικό άσθμα, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει αναπνευστική ή αλλεργική σκανδάλη.

Οι ρινικοί πολύποδες δεν έχουν καμία σχέση με τους πολύποδες του παχέος εντέρου ή της μήτρας που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα ή στη μήτρα, αντίστοιχα.

Ο ακριβής μηχανισμός σχηματισμού πολυπόδων είναι άγνωστος, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι είναι το αποτέλεσμα της διόγκωσης (φλεγμονής) στη μύτη ή των κόλπων – δεν είναι ασθένεια.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή προκαλεί συσσώρευση υγρού στον διάμεσο χώρο (χώρος μεταξύ κυττάρων σχηματισμού βλεννογόνου) της μύτης και των ιγμορείων. Τελικά, η βαρύτητα τραβά αυτά τα βαριά κύτταρα κάτω, με αποτέλεσμα τους πολύποδες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πιθανές ενεργοποιητές είναι βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη, αλλεργία ή ανοσοαπόκριση σε μύκητα.

Οι ρινικοί πολύποδες εμφανίζονται συχνότερα κοντά στα ανοίγματα στα ιγμόρεια (στο ρινικό πέρασμα). Ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε σε όλα τα ρινικά περάσματα ή τους κόλπους.

Διάγνωση

Ένας γιατρός θα είναι γενικά σε θέση να κάνει διάγνωση αφού ρωτήσει για τα συμπτώματα και την εξέταση της μύτης του ασθενούς. Συχνά οι πολύποδες είναι ορατοί με τη βοήθεια ενός φωτισμένου οργάνου.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να παραγγείλει τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Η ρινική ενδοσκόπηση – ένας στενός σωλήνας με μικρή κάμερα (ή μεγεθυντικός φακός) εισάγεται στη μύτη του ασθενούς.
 • CT σάρωση – Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να εντοπίσει ρινικά πολύποδα και άλλες ανωμαλίες που συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή. Ο γιατρός θα είναι επίσης σε θέση να εντοπίσει τυχόν άλλα εμπόδια.
 • Δοκιμή αλλεργίας στο δέρμα – Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι οι αλλεργίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πολύποδων, μπορεί να κάνει μια δοκιμασία αλλεργίας.
 • Κυστική ίνωση – Εάν ο ασθενής είναι μικρός παιδί, ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει δοκιμή κυστικής ίνωσης.

θεραπεία

Οι ακόλουθες θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως για τους ρινικούς πολύποδες:

1) στεροειδή

Ο γιατρός μπορεί ένα στεροειδές ψεκασμό ή σταγόνες μύτης, το οποίο θα συρρικνωθεί οι πολύποδες μειώνοντας τη φλεγμονή. Αυτή η θεραπεία είναι πιο συνηθισμένη για τους ασθενείς με έναν ή περισσότερους μικρούς πολύποδες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Πονόκερο
 • πονοκέφαλο
 • ρινορραγίες
 • H3>

  Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων πολύποδων ή πιο σοβαρής φλεγμονής, ο ασθενής μπορεί να συνταγογραφηθεί δισκία στεροειδών. Είτε μόνοι τους είτε για να ληφθούν μαζί με ένα ρινικό σπρέι. Παρόλο που τα δισκία στεροειδών είναι πολύ αποτελεσματικά σε συρρίκνωση πολύποδων, υπάρχει κίνδυνος πιο σοβαρών παρενεργειών, όπως η αύξηση βάρους, και πρέπει να ληφθούν για μερικές εβδομάδες το πολύ.

  3) Άλλα φάρμακα

  Μπορούν να δοθούν άλλα φάρμακα για τη θεραπεία των συνθηκών που κάνουν τη φλεγμονή χειρότερη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αντιισταμινικά για αλλεργίες, αντιβιοτικά για βακτηριακές λοιμώξεις και αντιμυκητιακά φάρμακα για μυκητιακές αλλεργίες.

  4) Χειρουργική

  Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται μόνο εάν οι πολύποδες είναι πολύ μεγάλοι ή εάν ο ασθενής δεν έχει ανταποκριθεί καλά σε άλλες θεραπείες.

  Πολυεκτομή

  Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη διαδικασία για την απομάκρυνση των πολύποδων. Ο ασθενής λαμβάνει είτε τοπικό είτε γενικό αναισθητικό. Ένας μακρύς, λεπτός σωλήνας με βιντεοκάμερα εισάγεται στη μύτη και τους κόλπους του ασθενούς.

  Οι πολύποδες στη συνέχεια κόβονται χρησιμοποιώντας μικρο-τελεσόπλανα και χειρουργικά όργανα. Μερικές φορές, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μικρά κομμάτια οστού από τη μύτη για να ανοίξει το ρινικό πέρασμα.

  Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πιθανότατα θα συνταγογραφηθεί ένα ρινικό σπρέι κορτικοστεροειδούς για να αποτρέψει την υποτροπή. Ορισμένοι γιατροί συνιστούν τη χρήση ενός φυσιολογικού αλατούχου (αλμυρού νερού) για να βοηθήσει τη μετα-χειρουργική επούλωση.

  Φυσικές θεραπείες

  Εάν τα συμπτώματα του ρινικού πολύποδα φαίνονται να BA που σχετίζονται με μια αλλεργική αντίδραση, πιθανότατα θα βοηθήσει στην αποφυγή του αλλεργιογόνου που προκαλεί την αντίδραση.

  Έχουν προταθεί το λάδι δέντρων τσαγιού και άλλα διορθωτικά μέτρα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους.

  Τα συμπτώματα της συμφόρησης μπορεί να μειωθούν χρησιμοποιώντας ατμόλουτρο.

  Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά μόνο σε υψηλή θεραπευτική δόση. Πώς λειτουργεί αυτό, πώς πρέπει να παραδοθεί και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι δεν έχει επιβεβαιωθεί.

  Επιπλοκές

  Μερικές φορές, ένας μεγάλος πολύποδας ή σύμπλεγμα πολύποδων, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα και την αποστράγγιση των υγρών από τους κόλπους ή τη ρινική κοιλότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες πιθανές επιπλοκές:

  • χρόνιες ή συχνές λοιμώξεις των κόλπων.
  • αποφρακτική άπνοια ύπνου.
  • Η δομή του προσώπου μπορεί να τροποποιηθεί, οδηγώντας σε διπλή όραση. Μερικές φορές, τα μάτια μπορούν να τοποθετηθούν ευρύτερα από το κανονικό (πιο συχνές σε ασθενείς με κυστική ίνωση).

  Πρόληψη

  υγρασία – Εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα.

  Υγιεινή – Η τακτική και η λεπτομερής πλύση του χεριού μειώνει τον κίνδυνο να έχει βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, με αποτέλεσμα λιγότερες περιπτώσεις φλεγμονής των κόλπων και των ρινικών περασμάτων.

  Ερεθιστικά – αποφεύγοντας ερεθιστικά, όπως μερικά αλλεργιογόνα, χημικά και αερομεταφερόμενα ρύπους (που προκαλούν φλεγμονή) μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολύποδων.

  Διαχείριση του άσθματος και των αλλεργιών – Οι ασθενείς που ακολουθούν τις συστάσεις του γιατρού τους σχετικά με το άσθμα ή/και την αλλεργία είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ρινικούς πολύποδες.

  ρινική πλύση ή ρινικό ξέβγαλμα – Ξεπλύνετε τα ρινικά περάσματα με ρινικό πλύση ή αλατούχο σπρέι θα βοηθήσει στη βελτίωση της ροής της βλέννας και την απομάκρυνση των ερεθιστικών και των αλλεργιογόνων.

  • Τα ιατρικά νέα του αυτιού, της μύτης και του λαιμού
  • Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.