Az orrpolipokról szól.

Az orrpolipokról szól.

Az orrpolipok húsos duzzanatok, amelyek az orr és a paranasalis sinusok bélésében alakulnak ki, a levegővel töltött terek, amelyek az orrüreghez kapcsolódnak. Ezek nem rákos növekedések.

A polipok méretükben változnak; Lehet, hogy sárgás-barna vagy rózsaszínűek, és könnycsepp alakúak. Ahogy növekednek, végül úgy néznek ki, mint a száron szőlő. A

polipok egyszerre egy vagy mindkét orrlyukban növekedhetnek; Egyedül vagy klaszterekben növekedhetnek.

A nagy polipok vagy klaszterek légzési nehézségeket okozhatnak, és befolyásolhatják a beteg szagérzetét. Ezek blokkolhatják a melléküregeket, és problémákat okozhatnak, például rendszeres fertőzéseket. A

orrpolipok a lakosság becslések szerint 4-40 % -át érintik, és úgy tűnik, hogy a férfiaknál 2-4-szer gyakoribbak, mint a nőknél. Azok, akik fejlesztik ki őket, fiatal vagy középkorú felnőttként hajlamosak erre.

asztmás, gyakori sinus fertőzések és allergiákban szenvedő egyének nagyobb valószínűséggel fejlesztik őket. Néhány cisztás fibrózisban szenvedő gyermeknek orrpolipja alakulhat ki.

Az orrpolipok gyors tényei

Íme néhány kulcsfontosságú pont az orrpolipokról. A részletek és az alátámasztó információk a fő cikkben találhatók.

 • Az orrpolipok sokkal gyakoribbak a férfiakban, mint a nőkben
 • Az orrpolipok gyakran nem mutatnak tüneteket, megnehezítve, hogy pontosan megtudják, mennyire gyakoriak
 • Időnként az orrpolipok alvási apnoe -t okozhatnak
 • Az orrpolipok bármilyen életkorban felmerülhetnek

Nazális részek és melléküregek (krónikus sinusitis).

Ha vannak klaszterek vagy nagy polipok, akkor a beteg orr átjárásait és a sinusokat akadályozhatják.

Néhány kis orrpolipi embernek nincs jele vagy tünete; Azonban a következők gyakoriak:

 • Finus orr – ez krónikus lehet, a beteg úgy érzi, mintha mindig hideg lenne Egyes esetekben a betegnek nehéz lehet az orrán keresztül lélegezni, alvási problémákat okozva
 • Postnasal csepp – a nyálka érzete folyamatosan fut a torok hátulján.
 • vagy nincs értelme szaga vagy rossz szagaérzet – ez nem javulhat a polip kezelése után.
 • horkolás
 • Viszketés a szem körül
 • Obstruktív alvási apnoe (súlyos esetekben) – ez egy potenciálisan súlyos állapot, amikor a beteg abbahagyja a légzést alvás közben
 • kettős látás (súlyos esetekben) – valószínűbb, hogy akkor fordul elő, ha a betegnek allergiás gombás sinusitis vagy cisztás fibrózis

kockázati tényezők

A kockázati tényezők a következők:

 • Érzékenység az aszpirinnel-az aszpirinre vagy más NSAID-okra (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre) allergiás reakcióval rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki polipok.
 • asztma.
 • Allergiás gombás sinusitis – A levegőben lévő gombák allergiája.
 • Rhinitis/rhinosinusitis – Az orr áthaladása és a melléküregek gyulladása, jellemzően legalább 12 hétig tart. Ez az állapot magában foglalja a szénanáthét.
 • cisztás fibrózis – krónikus betegség, amely olyan szerveket érint, mint a máj, a tüdő, a hasnyálmirigy és a bél.
 • Churg-Strauss-szindróma-olyan betegség, amely az erek gyulladását eredményezi.
 • Életkor-Az orrpolipok bármilyen életkorban előfordulhatnak, de a fiatal és a középkorú felnőttek nagyobb veszélyben vannak.
 • Genetika – Azoknak az egyéneknek, akiknek a szüleiknek orrpolipja volt, nagyobb a kockázata, hogy fejlesztik őket.

okok

Az orrpolipok pontos okai nem ismertek. Bár jelentős számú eset kapcsolódik a nem allergiás asztmához, egyes esetekben nem található légúti vagy allergiás indító. A

orrpolipok nincsenek kapcsolatban az emésztőrendszerben vagy a méhben található vastagbél- vagy méhpolipokkal.

A polipképződés pontos mechanizmusa ismeretlen, de a legtöbb kutató egyetért azzal, hogy ezek az orr vagy a melléküreg duzzanatának (gyulladásának) következményei – ezek nem betegség.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a gyulladás a folyadék felhalmozódását okozza az orr és a melléküregek intersticiális térében (a nyálkahártya-képző sejtek között). Végül a gravitáció lehúzza ezeket a nehéz sejteket, így polipokat eredményez. A tudósok úgy vélik, hogy a lehetséges kiváltók baktérium- vagy vírusfertőzés, allergia vagy immunválasz a gombára.

orrpolipok jelennek meg leggyakrabban a sinusok nyílásainak közelében (az orr -áthaladásban); Ugyanakkor az orr vagy a melléküregek bárhol fejlődhetnek.

Diagnózis

Az orvos általában képes diagnosztizálni, miután megkérdezte a tüneteket és megvizsgálja a beteg orrát. A polipok gyakran megvilágított műszer segítségével láthatók.

Az orvos a következő teszteket is megrendelheti:

 • Nazális endoszkópia – egy keskeny cső egy kis kamerával (vagy nagyító lencsével) kerül beillesztésre a beteg orrába.
 • CT vizsgálat – Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megtalálja az orrpolipokat és a krónikus gyulladáshoz kapcsolódó egyéb rendellenességeket. Az orvos képes lesz minden más akadályt azonosítani.
 • Bőrszaporító allergiás teszt – Ha az orvos úgy gondolja, hogy az allergia hozzájárulhat a polip fejlődéséhez, akkor allergiás tesztet végezhet.
 • cisztás fibrózis – Ha a beteg kisgyermek, akkor az orvos cisztás fibrózis tesztet rendelhet.

Kezelés

A következő kezeléseket általában orrpolipokhoz használják:

1) szteroidok

Az orvos felírhatja Egy szteroid spray vagy orrcsepp, amely a gyulladás csökkentésével zsugorítja a polipokat. Ez a kezelés gyakoribb az egy vagy több kis polipos betegeknél. A mellékhatások magukban foglalhatják:

 • Torok fájás
 • Fejfájás
 • Nosebabe

2) szteroid tabletták H3>

nagyobb polipok vagy súlyosabb gyulladás esetén a beteg szteroid tablettákat írhat fel; akár önmagában, vagy egy orrspray -vel együtt. Noha a szteroid tabletták nagyon hatékonyak a polipok csökkenésében, a súlyosabb mellékhatások, például a súlygyarapodás kockázata, és amelyet legfeljebb néhány hétig kell venni.

3) Egyéb gyógyszerek

Egyéb gyógyszereket lehet adni a gyulladás rosszabb helyzetének kezelésére. Példa erre az allergia antihisztaminjai, a bakteriális fertőzések antibiotikumai és a gombás allergia gombaellenes gyógyszerei.

4) műtét

A műtétet csak akkor használják, ha a polipok nagyon nagyok, vagy ha a beteg nem reagált jól más kezelésekre.

polipektómia

Ez a leggyakoribb eljárás a polipok eltávolításához. A betegnek helyi vagy általános érzéstelenítőt kapnak. Egy hosszú, vékony cső, videokamerával beillesztve a beteg orrába és a melléküregbe. A

polipokat ezután mikro-teleszkópokkal és műtéti műszerekkel vágják ki. Időnként a sebész eltávolíthatja a kis csontdarabokat az orrból, hogy kinyissa az orrát.

A műtét után a beteget valószínűleg kortikoszteroid orrpermet írják elő, hogy megakadályozzák a visszatérést. Egyes orvosok sóoldat (sós víz) öblítését javasolják a műtét utáni gyógyulás elősegítésére.

Természetes gyógymódok

Ha az orrpolip tünetei úgy tűnik, hogy az allergiás reakcióhoz kapcsolódnak, akkor valószínűleg segít elkerülni az allergént, amely a reakciót váltja ki.

teafaolajat és egyéb gyógyszereket javasoltak, de úgy tűnik, hogy kevés bizonyíték van annak hatékonyságának megerősítésére.

A torlódások tünetei enyhíthetők gőzfürdővel.

A D -vitamin elősegítheti a tünetek csökkentését, de csak egy magas terápiás dózisban. Nem erősítették meg, hogyan működik ez, hogyan kell kézbesíteni, és mennyire hatékony lehet.

szövődmények

néha egy nagy polip vagy polipcsoport blokkolhatja a levegő áramlását és a folyadékok ürítését a melléküregekből vagy az orrüregből; Ez a következő lehetséges szövődményekhez vezethet:

 • Krónikus vagy gyakori sinus fertőzések.
 • Obstruktív alvási apnoe.
 • Az arc szerkezete megváltozhat, ami kettős látást eredményez. Időnként a szemek a normálnál szélesebb egymástól távol vannak (cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél gyakoribb).

Megelőzés

Páratartalom – Ha az otthonában lévő levegő száraz, fontolja meg a párásító használatát.

higiénia – A rendszeres és alapos kézmosás csökkenti a baktérium- vagy vírusfertőzés kockázatát, ami kevesebb esetet eredményez a melléküregek és az orr átjárók gyulladásának.

Irritánsok – Az irritánsok, például egyes allergének, vegyi anyagok és a levegőben lévő szennyező anyagok elkerülése (amelyek gyulladást okoznak) segíthetnek egyes embereknek csökkenteni a polipok kialakulásának kockázatát.

Asztma és allergia kezelése – Azok a betegek, akik követik az orvosuk az asztmával és/vagy az allergia kezeléssel kapcsolatos ajánlásait, kevésbé valószínű, hogy orrpolipok alakulnak ki.

Nazális mosás vagy orröblítés – Az orr átjáróknak orrmosással vagy sós permetezéssel történő öblítése javítja a nyálka áramlását, és eltávolítja az irritáló anyagokat és az allergéneket.

 • A fül, az orr és a torok

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.